|
| Nazwa polska |
Porzeczka agrest
|
| Nazwa łacińska |
Ribes uva-crispa L.
|
| Synonimy |
Agrest, Agrest pospolity, Agrest omszony
Ribes grossularia L.
|
| Rodzina |
Agrestowate - Grossulariaceae
|
| Status we florze polskiej |
Takson rodzimy lub trwale zadomowiony.
|

| Pędy |
Młode jasnoszare lub jasnobrązowe, czarno kropkowane. Na pędach duże kolce pojedyncze lub 3-dzielne, umieszczone pod nasadami liści i drobne kolce szczeciniaste na międzywęźlach.
|

| Pąki |
Wierzchołkowe podłużnie jajowate, na szczycie zaostrzone, najczęściej zagięte, nie większe od pąków bocznych. Boczne podłużnie jajowate, u góry zaostrzone lub lekko zaokrąglone, odstające. Łuski pąków czerwonawe lub brązowe, najczęściej zaostrzone, postrzępione, na brzegach orzęsione. Blizny liściowe z trzema śladami wiązek przewodzących.
|
| Liście |
W kątach 2-3 kolców, skórzaste, głęboko 3-5 klapowane, brzegiem karbowane.
|


| Kwiaty |
Pojedynczo lub po 2-3, zwisłe, żółtozielone, zebrane w krótkie grona. Działki kielicha języczkowate, w czasie kwitnienia odgięte. Płatki korony wzniesione, białe lub czerwone.
|
| Kwitnienie |
IV-V
|
| Owoce |
Jagoda kulista lub eliptyczna, gładko lub krótko, miękko owłosiona, zielona.
|

| Występowanie |
Od północno-zachodniej Afryki po wschodnią Europę i Kaukaz. W Polsce dziko prawdopodobnie tylko na południu, w górach i na wyżynach.
|
| Siedlisko |
W zadrzewieniach śródpolnych, w lasach łęgowych, w zaroślach, prześwietlonych lasach, na skałach, pagórkach, obrzeżach pól.
|
| Zastosowanie |
Owoce odmian sadowniczych są spożywane w stanie surowym i służą do wyrobu konfitur, dżemów, win i kompotów.
|
| Właściwości lecznicze |
Surowiec - jagoda.
Składniki chemiczne - jagody zawierają cukry, substancje pektynowe, witaminy, sole mineralne.
Dojrzałe jagody w medycynie ludowej są stosowane w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, w niewydolności nerek, w niektórych chorobach skórnych i jako środek pobudzający przemianę materii.
|
| Odmiany |
Liczne odmiany owocowe.
|
|