Nazwa polska |
Róża dzika
|
Nazwa łacińska |
Rosa canina L.
|
Synonimy |
Róża psia, Szypszyna, Róża polna, Róża cierniowa
Rosa corymbifera Borkh., Rosa dumetorum Thuill., Rosa nitidula auct. non Besser, Rosa obtusifolia auct. polon. non Desv.
|
Rodzina |
Różowate - Rosaceae
|
Status we florze polskiej |
Takson rodzimy lub trwale zadomowiony.
|
Roślina |
Krzew. Gatunek wyjątkowo zmienny.
|



Wysokość |
1-3 m
|
Pokrój |
Pędy łukowato wygięte.
|
Kora |
Korowina zielona lub czerwonobrunatna.
|
Pędy |
Pokryte jednorodnymi, silnymi, hakowato zakrzywionymi kolcami, u nasady rozszerzonymi, bocznie spłaszczonymi.
|

Liście |
5-7 listkowe, listki bardzo zmienne w kształcie, zielone lub rzadziej sinawe, nagie lub obustronnie owłosione, wyjątkowo od spodu z gruczołkami, brzegiem piłkowane. Przylistki zwykle wąskie.
|


Kwiaty |
Pojedynczo lub w skąpokwiatowych kwiatostanach. Szypułki kwiatów zwykle bez gruczołków, nagie. Płatki jasnoróżowe, rzadziej białe. Działki pierzaste, zwykle bez gruczołków, na owocach zwykle odchylone w dół i szybko opadające.
|
Kwitnienie |
VI
|


Owoce |
Zmiennego kształtu, kuliste lub podługowate, ceglaste do szkarłatnych, IX(X).
|




Występowanie |
Europa, Afryka, Azja. W Polsce pospolita.
|
Siedlisko |
Słoneczne zbocza, świetliste zarośla i lasy liściaste, brzegi lasów, miedze.
|
Zastosowanie |
Podkładka pod róże ogrodowe.
Z owoców wyrabia się soki, napoje, dżemy.
|
Właściwości lecznicze |
Surowiec - owoce i kwiaty.
Składniki chemiczne - owoce zawierają witaminy C, B, E, K, P, karotenoidy, olejek eteryczny, sacharozę, kwasy organiczne, flawonoidy, garbniki.
Owoce działają ściągająco, moczopędnie, żółciopędnie i pobudzają przemianę materii. Stosowane do wyrobu preparatów witaminowych i płukania jamy ustnej.
|
|