Nazwa polska |
Czeremcha zwyczajna
|
Nazwa łacińska |
Padus avium Mill.
|
Synonimy |
Czeremcha pospolita, Smrodynia, Śliwa kocierpka, Trzemcha
Prunus padus L. subsp. padus, Cerasus padus (L.)Delabre, Padus racemosa (Lam.)Gilib
|
Rodzina |
Różowate - Rosaceae
|
Status we florze polskiej |
Takson rodzimy lub trwale zadomowiony.
|
Roślina |
Wysoki krzew lub drzewo.
|

Wysokość |
(10)15 m
|
Pokrój |
Korona dość wąska, gęsta, gałęzie przewisają.
|
Kora |
Długo gładka, szara. Po roztarciu ostro pachnie.
|
Pędy |
Dość grube, od strony nasłonecznionej czerwonobrązowe, od strony ocienionej zielonordzawe, nagie, z dużymi jasnymi przetchlinkami.
|
Pąki |
Wierzchołkowe jajowatostożkowate lub w postaci wąskiego ostrosłupa, długo zaostrzone, nieznacznie lub w wyjątkowych wypadkach wyraźnie większe niż pąki boczne. Boczne wąskojajowate, długozaostrzone, przylegające lub lekko odstające. Łuski pąków jasnobrązowe, z ciemnobrązowymi plamkami lub całe ciemnobrązowe, na końcach przeważnie zaostrzone, często lekko postrzępione. Brzegi łusek jasnobrązowo orzęsione. Blizny liściowe z trzema śladami wiązek przewodzących.
|

Liście |
Jajowatoeliptyczne, zaostrzone, długości 10(15) cm, drobno, z początku gruczołkowato piłkowane, od spodu szaro lub niebieskawozielone, często z kępkami włosków wzdłuż nerwu głównego. Ogonek z 1-3 gruczołkami lub bez nich.
|





Kwiaty |
Białe, drobne, średnicy 1-1,5 cm, w gęstych walcowatych gronach. Grona z początku sterczące, w miarę przekwitania coraz bardziej wiotkie i zwisające. Silnie, nieprzyjemnie pachną, nektarodajne.
|
Kwitnienie |
V
|



Owoce |
W przewisających owocostanach, kuliste, średnicy 6-8 mm, bez działek kielicha, niedojrzałe zielone, potem czarne, błyszczące, cierpkie. VII-VIII
|

Nasiona |
Powierzchnia pestki rzeźbiona.
|
Występowanie |
Północno-zachodnia Afryka, Europa, Kaukaz. W Polsce pospolita.
|
Siedlisko |
Na niżu i w górach, wzdłuż cieków wodnych, w lasach łęgowych, w wilgotnych zaroślach, w wąwozach, w zadrzewieniach śródpolnych i na torfowiskach niskich.
|
Zastosowanie |
Owoce stosowane są do wyrobu nalewek, likierów.
|
Właściwości lecznicze |
Surowiec - owoce.
Składniki chemiczne - owoce zawierają glikozyd cyjanogenny, garbniki, cukry, kwasy organiczne, garbniki.
Owoce stosowane jako środek moczopędny, przeciwgośćcowy i przeciwbiegunkowy. Kwiaty dzięki wydzielanym zwązkom lotnym mają właściowści bakteriobójcze.
|
|