Nazwa polska |
Jarząb pospolity
|
Nazwa łacińska |
Sorbus aucuparia L. Emend. Hedl.
|
Synonimy |
Jarząb zwyczajny, Jarzębina, Jarząbek
Mespilus aucuparia All.
|
Rodzina |
Różowate - Rosaceae
|
Status we florze polskiej |
Takson rodzimy lub zadomowiony.
|
Roślina |
Drzewo lub krzew.
|

Kora |
Gładka, szara lub zielonawoszara, połyskująca.
|
Pędy |
Młode od strony nasłonecznionej szaroczarne, od strony ocienionej rdzawe, gęsto owłosione.
|

Pąki |
Wierzchołkowe spiczastojajowate, większe od pąków bocznych. Boczne wąskie, spiczastojajowate, najczęściej lekko zagięte, przylegające, z wierzchołkiem skierowanym w stronę pędu. Łuski pąków ciemnobrązowe lub czarne, początkowo gęsto, później tylko nieznacznie filcowato owłosione. Blizny liściowe z pięcioma śladami wiązek przewodzących.
|

Liście |
Złożone z 9-15 listków, zwykle pojedynczo piłkowanych, u nasady całobrzegich. Od spodu lekko szarawo owłosionych. Jesienią pomarańczowo-brązowe.
|


Kwiaty |
Białe zebrane w szczytowe, gęste, owłosione, podbaldachy. Płatki korony prawie koliste, długości 0,4-0,5 cm.
|
Kwitnienie |
V
|



Owoce |
Kulistawe, średnicy 6-9 mm, pomarańczowe do czerwonych, cierpkie, VII-X. Są pożywieniem dla ptaków i ssaków leśnych.
|






Występowanie |
Europa, Azja Mniejsza, Kaukaz, zachodnia Syberia.
|
Siedlisko |
W górach w reglu dolnym i górnym oraz na niżu. W prześwietlonych lasach liściastych, na zrębach, rumowiskach skalnych.
|
Gleba |
Tolerancyjny.
|
Zastosowanie |
Owoce wykorzystywane w przetwórstwie do wyrobu soków, syropów, wódki.
|
Właściwości lecznicze |
Surowiec - owoce.
Składniki chemiczne - owoce zawierają kwasy organiczne, sacharozę, sorbitol, sorbozę, karotenoidy, witaminy C, E, PP, garbniki i pektyny.
Owoce są stosowane jako środek moczopędny i ściągający. Odwar z owoców stosuje się w nieżytach przewodu pokarmowego, przewlekłej biegunce, w schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego.
|
Odmiany |
Ozdobne o pokroju kolumnowym i płaczącym, o większych owocach.
|
|