Nazwa polska |
Malina właściwa
|
Nazwa łacińska |
Rubus idaeus L.
|
Synonimy |
Maliniak
|
Rodzina |
Różowate - Rosaceae
|
Status we florze polskiej |
Takson rodzimy lub trwale zadomowiony.
|
Wysokość |
1-2 m
|
Pokrój |
Pędy wyprostowane, górą łukowato wygięte.
|
Pędy |
Zwykle wyprostowane, czasem z nalotem woskowym, w różnym stopniu owłosione, w dolnej części często z licznymi, krótkimi kolcami. Młode zielone, w drugim roku drewniejące, żółto lub ciemnobrązowe.
|
Pąki |
Wierzchołkowe wąskojajowate lub spiczastojajowate, na ogół większe od pąków bocznych. Boczne wąskojajowate, na szczycie zaokrąglone lub lekko zaostrzone, przylegające lub odstające. Łuski pąków brązowoczerwone, na końcu spłaszczone lub zaostrzone, przeważnie postrzępione. Blizny liściowe niewidoczne.
|

Liście |
3-5(7) listkowe, listki boczne prawie siedzące, zmienne w kształcie, listek górny często z 3 klapami, dolne czasem podzielone i wtedy liście 7 listkowe. Od spodu biało lub szarobiało filcowane.
|

Kwiaty |
Drobne, białe, na cienkich zwisających szypułkach, zebrane na szczycie pędów. Płatki krótsze od działek kielicha, odwrotnie jajowate. Kielich szarofilcowaty, po przekwitnieniu odgięty w dół.
|
Kwitnienie |
V-VI
|

Owoce |
Czerwone czasem żółtawe, jadalne, smaczne. Jeden owoc złożony jest z mięsistych pestkowców, wewnątrz pusty, odpadający od pozostającego na szypułce wypukłego, białego dna kwiatowego. VII-VIII
|

Występowanie |
Od zachodniej Europy po środkową Azję. W Polsce pospolita.
|
Siedlisko |
Tworzy zarośla - maliniaki. Preferuje półcień. Na niżu i w górach po regiel górny, na zrębach, w ogrodach, zaroślach i ziołoroślach, na nasypach kolejowych, starych murach, rumowiskach skalnych.
|
Gleba |
Najchętniej żyzna, próchniczna i świeża.
|
Zastosowanie |
Krzew owocowy.
Roślina miododajna.
Z owoców przyrządza się konfitury, dżemy, syropy, soki, kompoty, wina, likiery.
|
Właściwości lecznicze |
Surowiec - owoce i liście.
Składniki chemiczne - W owocach występują cukry, olejek eteryczny, pektyny, witaminy C, B, E, K, PP, związki mineralne. Liście zawierają witaminę C, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne, śluzy, związki żywicowe.
Suszone owoce i liście są stosowane jako środek napotny. Liście mają działanie moczopędne, ściągające i pobudzające przemianę materii.
|
Odmiany |
Liczne odmiany owocowe.
|
|